pátek 11. listopadu 2011

Mifepriston registrován v Mexico City

Na jaře 2007 byla v distriktu Mexico City (nikoli v celém Mexiku) povolena interrupce v prvním trimestru. SSFD začala poskytovt interrupce za méně než 24 hodin - ženám s trvalým pobytem v Mexico City zdarma (i v případě, že nemají zdravotní pojištění), ženám z jiných míst za různě vysoký poplatek. Zájem byl obrovský, ženy přijížděly před kliniku uprostřed noci a spaly na chodníku, aby měly jistotu, že po otevření přijdou na řadu. Napřed se používala zejména dilatace + kyretáž, po zaškolení personálu se přešlo téměř výhradně na vakuové odsátí.

Kvůli nedostatku personálu byl ženám, které byly těhotné méně než devět týdnů, podáván misoprostol. Nicméně samotný misoprostol má efektivitu pouze 80-90%, tzn. někdy je stejně nutné manuální "dokončení". Použití misoprostolu + mifepristonu má v prvním trimestru 95-98% efektivitu, a právě na začátku listopadu byl mifepristol v Mexiku zaregistrován a je k dispozici.

(ačkoli se obecně píše "pro těhotenství před devátým týdnem" tak tyto léky jsou efektivní i v pokročilejším těhotenství, jenom je častější nutnost kyretáže - tzn. jejich použití není opodstatněné při legální interrupci, kdy jde o to, aby se předešlo kyretáži, ale nabízejí možnost relativně bezpečné nelegální interrupce i v pokročilém těhotenství)

http://www.ipas.org/Library/News/News_Items/Mifepristone_registered_in_Mexico.aspx

napsala Tjara

Žádné komentáře:

Okomentovat